Hoppa till sidans innehåll

Falu BS Fotbollsklubb grundad 1935


BS-kille -stor

 


Falu BS 80 år 1935–2015 

Anrika Falu BS Fotboll firar 80-årsjubileum under 2015!

Anledningen till det är att föreningen i år har genomfört 80 säsonger i följd med fotbollsverksamhet på Kopparvallen.

Pdf-länk till det jubileumsbildspelet som visades på 80-årsfesten den 20 november (sammanställt av Anders Östling).

 

Verksamhetsåret 2015 är på papperet dock föreningens 26:e officiella säsong i ordningen sedan anrika Falu Bollsällskaps Fotbollsklubb - förkortat Falu BS FK - blev tvungna att nybilda sig som en renodlad fotbollsklubb den 1 oktober 1989.

Detta skedde sedan den tidigare moderföreningen Falu Bollsällskap (Falu BS) - bildad den 10 december 1935 - ombildats till en så kallad alliansförening med två enskilda idrottsföreningar: en för fotboll och en för bandy, vilka döptes till "Falu BS Fotboll" respektive "Falu BS Bandy".

Under en längre efterföljande period samordnades denna omorganisation via stadgar och avtal, där allt knöts samman i en gemensam ekonomisk förening som bildades med namnet Falu BS Idrottsallians (verksam under åren 1989-2005).

De två före detta BS-sektionerna antog officiellt de nya föreningsnamnen Falu BS FK (Fotbollsklubb) respektive Falu BS BK (Bandyklubb).

Bandyföreningen ombildades senare och heter idag Falu Bandysällskap, förkortat till Falu BS.

Båda föreningarna kom dock överens om att behålla det ursprungliga klubbmärket - med sitt idrottsnamn som tillägg under detsamma.

Däremot fortsatte de båda nya föreningarna ändå - av förklarliga skäl internt gentemot sina medlemmar och utåt till supportrar och media - att var för sig oftast bara kalla sig för "Falu BS" - såväl inom fotbollen som bandyn.  

Men idag är också "Falu BS Fotboll" ett nog så lika känt namnbegrepp!

80 år som förening har vi därför inte minst en historisk anledning att fira med stor stolthet under 2015! 

 

80årsvimpel-1

 


 

Falu BS FOTBOLL logga

 

LITE HISTORIK OM FALU BS BILDAD 1935

 

10 december 1935 bildades föreningen.

 

Under jubileumsåret 1945 sattes ett publikrekord vid en fotbollsmatch, matchen mot Heros sågs av hela 1020 personer.

1951 var en jättesensation på gång i Svenska cupen, Falu BS fotbollsgrabbar tog ledningen över IFK Malmö, men skånepågarna lyckades vända underläget och vann med 3-2.

1955 togs nya Kopparvallen i bruk med en invigningsmatch mot IFK Göteborg, där Falu BS vann med 2-1!

1974 vann BS division 3, efter en stenhård seriefinal mot Brage där BS vann med 3-1 inför 3000 åskådare på Kopparvallen och efter kval mot IFK Luleå var BS för första gången ett division 2-lag!

Men den sejouren blev bara ettårig, raset gick ner till division 4, där man spelade till början på 80-talet, då ett ungt och fräscht BS började skörda framgångar.

1983 var Falu BS åter ett division 3-lag, redan första året blev det kval till division 2, men det unga laget räckte inte till riktigt.

När det återstod tre omgångar 1984 var seriesegern säkrad. Kvalmotståndare denna gång var Råsunda, BS vann hemma med 2-0. Råsunda tog kommandot i returmatchen och ledning med 3-0, men i sista spelminuten lyckades BS få in bollen och än en gång var BS ett division 2-lag.

1989 blev det degradering till division 3 igen.

 

Hemliggäst-statyett

Vid årsskiftet 1989/1990 delades föreningen och två föreningar bildades, Falu BS Bandy och Falu BS Fotboll.


1999 firade fotbollen tio år som ”egen” klubb, kunde ha firats som division 2-klubb då laget 1998 var snubblande nära att som nykomlingar åter gå upp till division 2.


Falu BS ”meste” spelare genom tiderna är Åke Gren, han har spelat för BS i såväl fotboll, bandy som ishockey i A-, B- och juniorlagen. Unikt är att han lyckats göra mål för alla sina lag. Äpplet faller inte långt från trädet, sonen Mats är BS ”störste” spelare genom tiderna!

En av de mest kända BS:arna på 60- och 70-talet var Per-Anders Jonsson, av de flesta känd som ”Pajen”, både på bandy- och fotbollsplan. Pajen har i många år verkat som tränare i föreningen.

Ytterligare en BS-spelare är nu proffs utomlands i och med att den i alla bemärkelser färgstarke Njogu Demba-Nyrén nu är aktiv i Danmark.

 

BS-tjej  

1970 togs damfotboll upp i föreningen, lite i skymundan. Under 1980-talet utvecklades damfotbollen inom föreningen. Under andra hälften av 80-talet var Falu BS på väg upp i den absoluta fotbollssocieteten. De var ett av de bästa lagen i Dalarna och spåddes stora framgångar. Men så kom några ekonomiskt svåra år för föreningen och dessa sammanföll med en generationsväxling bland damerna. Det slutade med ett ras för damseniorerna och under en tid lades verksamheten ner.

 

Hösten 1989 delades föreningen och egna föreningar bildades för bandy och fotboll. Fotbollen har sedan dess bedrivits i en egen förening.


Snart kunde föreningen ur den egna ungdomsverksamheten mönstra ett damlag.

Säsongen 1995 slutade med vinst i division 5 och avancemang till division 4. Redan första året stod laget som seriesegrare. Division 3-spel i två säsonger sen ett års gästspel i division 4 för att än en gång ta steget upp i division 3.

2002 vann ett mycket ungt Falu BS Fotboll division 3, flyttades upp i division 2. Speciellt hösten 2003 visade att det fanns stor potential i laget. 2004 vann de serien och efter ett lyckat kvalspel mot Enskede IK och Sils IF fick laget division 1-status!

2007 beslutades att inte ha någon damfotboll inom BS utan damerna bereddes plats i FC Falun.

 

Herrseniorena spelade framgångsrikt under början på 2000-talet och kom att ända upp till division 1.

 

Falu FK logga

2006 bildades Falu Fotbollsklubb med meningen att bedriva herrfotboll i Falun. 2007 tog FFK över Falu BS division 1-plats.


Falu BS var därefter endast en ungdomsklubb fram till att damfotbollen startade upp igen till säsongen 2009. 

 

//Anders Östling 

 

Uppdaterad: 07 JUN 2016 20:23
Skribent: Crister Gustafsson
Epost: This is a mailto link

Kontaktinfo

Kansli tel 023-228 89
Föreningens e-post:
This is a mailto link

Föreningens hemsida: 
www.laget.se/falubsfotboll

 logo_Intersport1 ny

 club_intersport_topbanner_01

Logga Dalarnas Försäkringsbolag

 

 

  sisulogga

 

 

klart.se

Postadress:
Falu BS FK - Fotboll
Sturegatan 2
79151 Falun

Besöksadress:
Kopparvallens IP, Sturegatan 2
79151 Falun

Kontakt:
Tel: 023-228 89
E-post: This is a mailto link

Se all info